Kontakt lens kullanımına dair mutlaka bilmeniz gerekenler

Miyop gibi göz kusurlarını ortadan kaldırmak için geliştirilmiş bir çeşit protez olan kontakt lensler, kornea ön yüzeyine takılan, optik, kozmetik ya da tedavi amaçlı kullanılan ürünlerdir. Doktorla yapılan görüşme ve kapsamlı göz muayenesinin ardından kullanılabilen kontakt lensler, yapılan tetkik ve değerlendirmelerin ardından kullanılabilir. Gözün kontakt lens kullanımına uygun olup olmadığının belirlenmesi, tedavi süreci için önemlidir.

Kontakt lenslere adaptasyon süreci

Özellikle ilk defa lens kullanan kişiler için, kontakt lenslere bir alışma süreci söz konusudur. Bu adaptasyon süreci, lenslerin türüne göre de değişkenlik gösterir. Bu süreçte kızarıklık, ışığa karşı hassasiyet, göz sulanması ve kıprıştırma gibi durumlar gözlenebilir. Yumuşak lensler de 2-4 gün, sert lenslerde ise 3-4 haftaya kadar uzayabilen adaptasyon süreci tamamlanmasına rağmen şikayetler sürüyorsa, doktora bilgi verilmelidir.

Kontakt lens nasıl takılır?

Kontakt lensler, hijyen kurallarını ve ürüne dair dikkat edilmesi gereken püf noktalarını dikkate alarak, titizlikle kullanılması gereken ürünlerdir. Lens takma yöntemi konusunda, aşağıdaki adımların izlenmesi gerekir:

●     Lens, kabından dikkatli bir şekilde çıkarılır.

●     Kontakt lens kabından çıkarıldığında, kenarları yukarı bakacak şekilde olmalıdır. İç yüzey dışa dönmüşse, düzeltilmesi gerekir.

●     Göz kapağınızı, sol orta parmağınızı kullanarak kaşınıza doğru çekin.

●     Sağ işaret parmağınızın üzerine lensi hafifçe koyup, sağ orta parmağınızla göz kapağınızı aşağıya doğru çekerek, sağ işaret parmağınız ile lensi gözünüzün ortasına hafif ve dikkatli bir şekilde yerleştirin.

●     Duruşunuzu bozmadan, gözlerinizi aşağıya doğru çevirerek lensin gözünüze tam olarak oturmasını sağlayın.

●     Bu işlemi, diğer gözünüz için de uygulayın.

Kontakt lens nasıl çıkarılır?

●     Lensinizi çıkarmadan önce, ellerinizi dikkatlice yıkayıp kurulayın.

●     Yukarı bakarak, sol elinizle üst göz kapağınızı yukarı doğru kaldırın.

●     Sağ elin orta parmağı ile alt göz kapağınızı sabit tutun.

●     İşaret parmağınızı, lensin alt kenarına doğru yerleştirerek, lensi işaret parmağınızı kullanarak renkli kısımdan aşağı doğru kaydırın ve baş parmağınız ve işaret parmağınızın arasında lensi hafifçe kavrayarak çıkarın.

●     Bu esnada, tırnaklarınızın lense ya da gözünüze zarar vermemesi için dikkatli ve titiz olun.

Lens bakımı ve temizliği nasıl yapılır?

Lensinizi sorun yaşamadan, uzun soluklu kullanabilmek ve kullanım kalitesini artırmak için, temizliğine ciddi bir önem vermeniz gerekmektedir. Lens bakım ve temizliğinde, aşağıdaki maddeleri uygulayabilirsiniz:

Lens bakımı

●     Bakım malzemelerinizi her an ulaşabileceğiniz bir yerde, mümkünse çantanızda tutun.

●     Lensinizi temizlerken, temiz bir ortamda olun ve temiz, düz bir yüzeyde bakımı yapın.

●     Lenslere dokunmadan önce ellerinizi, lanolin maddesi içermeyen sabun ile iyice yıkayıp durulayın. Lens bakımı öncesinde ellerinizi yıkadığınız sabunda yağ ya da parfüm olmaması gerekmektedir.

●     Ellerinizi yıkadıktan sonra, pamukçuk bırakmayan bir havlu kullanmanız, bu parçaların lensin üzerine bulaşmasına engel olur.

●     Lenslerin sırasını karıştırmamak ya da bir diğerini temizlemeyi unutmamak için, hep aynı lens ile temizlik işlemine başlayın.

Lens temizliği

●     Lensi avucunuzun içine yerleştirin.

●     Yanınızda bulundurduğunuz lens solüsyonunu, lensin üzerine birkaç damla damlatın.

●     Parmaklarınızı kullanarak lensin her iki yüzünü de ovalayın, bu esnada tırnağınızın değmemesi gerekmektedir.

Lens durulama

●     Temizlik işlemi sona erdikten sonra, durulanana dek solüsyonu damlatmayı sürdürün.

●     Her lens temizlik işleminin ardından, temizleme işlemi lensin üzerindeki depozit ve toz tabakasının gitmesini sağlar ve görüş kalitenizi artırır.

Lensi dezenfekte etme

●     Lensleri, dezenfekte esnasında yanınızda hazır bulunan saklama kabındaki bölmelere yerleştirin. Lensleri kabına koyarken, eğer almakta zorlanırsanız cımbız gibi tutucu ürünleri asla kullanmayın. Almakta zorlandığınızda, kabı sallayabilirsiniz.

●     Lenslerin, solüsyonun içine tamamen batmasına dikkat etin.

●     Kapakları dikkatli kapatın ve solüsyonun akmasına karşı önlem alın.

●     Lenslerin, kabın içerisinde en az 4 saat beklemesine ya da gece boyunca kalmasına özen gösterin.

●     Lensleri, saklama kabından çıkardıktan sonra dezenfekte etmek, gözünüzde oluşabilecek olası enfeksiyon ve tahriş risklerine karşı önlem alınmasını sağlar, mikroorganizmaları yok eder.

Yaptığınız işlemlerin ardından lenslerin üzerinde herhangi bir yırtık, çatlak, çizik gibi bir iz bulunmamalı, herhangi bir parça yapışmamış olmalıdır. Bir lens hasar görmüşse, kesinlikle kullanılamaz ve atılması gerekir.

lensmarka.com web sitemizde dünya markaları kontakt lenslerini en uygun lens fiyatları ile online sipariş verebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha hızlı alışveriş için mobil uygulamamızı kullanabilirsiniz.
UYGULAMAYI AÇ
X